Gruppbesök till Västeräng

Till Västeräng kan man komma på besök som grupp, på minst 10 personer.

Grunden i besöken är gårdens djur, 8e /pers ca 1h. Vill man tillbringa mer tid på gården kan man fritt välja ett eller flera tilläggsval.

Får, kaniner och hönor finns alltid på gården. Mitt på sommaren är getterna ute på holmbete.

  • Vi besöker fåren och ser hur de bor på vintern, och är de ute på bete besöker vi dem där. Beroende på årstid finns det får och lamm i olika storlekar. Har man tur är Pandis hemma. Hon är gårdens keligaste får, som alla vågar klappa.
  • Getterna med sina ståtliga horn bor höst, vinter och vår i fårhuset. Vi kikar på dem i deras rasthage där de får skutta och hoppa på stubbar och höga stenar. Även om getter liknar får, är det någonting helt annat. De är betydligt busigare och tuffare än fåren.
  • Hönorna bor i sitt lilla hus mitt på gårdsplanen. Hos hönorna är det alltid aktivitet. Dom har alltid någonting för sej och man kan sitta och titta på hur hönorna sprätter och kacklar i många timmar. Vi stannar en stund för att se hur de lever och bor.
  • Kaninerna på gården bor i ett litet hus med stor rasthage. De är ganska tama och tycker mycket om knäckebröd och morötter. Det får man ha med sej, så man får mata kaninerna, kanske vågar de komma fram och äta direkt ur handen…
Kaninen Joppe

Tillval till besöken

  • Skogsbad   ca 1h +2e/pers

Att skogsbada är avslappnande, helande och mycket rogivande. Vi tar med oss liggunderlag (finns att låna) och tassar iväg till skogens lugn. Vi kan välja mellan att gå upp till flata berget, eller till djupa skogen. Vi utforskar det intressanta vi finner att undersöka längs vägen. Vi spetsar våra öron för skogens alla ljud. Vi suger i oss lugnet som skogen ger, men mest av allt låter vi huvudet vila, och låter all stress rinna av. Passar både äldre och yngre

Skogsstig
  • Skogspromenad   ca 1h +2e/pers

Vi promenerar i varierande terräng med djupa skogar och över höga bergen, så bekväma skor och kläder efter väder rekommenderas. Vi börjar med att gå söderut och stannar till för att kika lite där myrlejonen brukar bo i sina små gropar i sanden. Vi fortsätter ut på sandpäraskatan och ser om vi kan se några smådjur i potten, kanske finns det grodyngel där om våren? Vi svänger österut och går upp på södra bergen. Därifrån får vi en utsikt som sträcker sej vida kring. Härifrån ser man holmar som Grötö, Brännskär och Rockelholm, men också många andra holmar flera sjömil ut. Vi svänger norrut och går genom djupa granskogen, och smyger förbi tomteträdet. Promenaden går också genom en av gårdens fårhagar och över grannas åkern. Promenaden är totalt ca 1km. Passar både äldre och yngre, men för de allra minsta och äldsta kan också en kortare lättare promenad göras.

Myrlejongropar
  • Aktiviteter på gården   ca 30min – 1h +2e/pers

Pyssel är alltid roligt, både för äldre och yngre. Vi använder oss av naturliga material som tex ull och ser vad vi kan hitta på att göra av det! Endast fantasin sätter stop när det handlar om vad man kan göra av naturmaterial. Exempel på saker man kan göra är tovat ullarmband, fläta ullgarn, nåltova bollar och mycket mer…

  • Kaffe och grillmat   ca 30min-1h +2e/pers

+eventuella kostnader för mat om man inte har egen picknick med. Enligt överenskommelse vid bokingstillfället.

Välkommen till en heldag eller ett kortare besök på Västeräng. Ta kontakt så skräddarsyr vi ert besök tillsammans.

Charlotta Björklöf

Ytterholm

21650 Lillandet

0407171903

c.bjorklof@gmail.com

Utsikten från södra bergen