Getterna

På Västeräng bor 3 hon-getter, Gullan, Tua och Blixten, och så lilla bocken Skumppa. Alla är finsk lantrasget och är precis som getter skall vara – snälla, busiga och skuttiga, men framför allt påhittiga. De har alltid någonting för sej och ligger sällan och softar. Dom innehåller så mycket krut och energi. Det behöver hända någonting nästan hela tiden, och händer det inget, ser de till att det börjar hända.

Getter är oblyga, tuffa djur och fast de lite liknar får, är det någonting helt annat. Skillnaderna mellan får och getter är större än man kan tro.

Om vintern bor getterna inne i fårhuset och har en egen rasthage på utsidan. I rasthagen finns stora stenar att klättra på och det gillar dom. Medan fåren hålls relativt bra bakom fårnät på ca 1m högt, behöver getterna det dubbla. Rasthagen är inte så stor, men räcker bra till som rasthage för vintern. Sommartid får getterna, liksom fåren, flytta ut på holmar. Eftersom getterna är modiga djur, hoppar det utan bekymmer och krångel glatt ner i båten.